Συνταγές Μαγειρικής

 Μοσχάρι στιφάδο με κορόμηλα και δαμάσκηνα

Μοσχάρι στιφάδο με κορόμηλα και δαμάσκηνα

Ένα από τα πιο μεθυστικά μαγειρευτά της περιοχής, αυτό το πιάτο αποτελεί ένα τέλειο φαγητό για χειμωνιάτικο ή δροσερό καιρό και μας πηγαίνει πίσω στην εποχή που το κορόμηλο ήταν αναπόσπαστο

περισσότερα

Αγιορείτικη ψαρόσουπα

Αγιορείτικη ψαρόσουπα

Η συνταγή αυτή είναι προσαρμογή μιας συνταγής από το υπέροχο βιβλίο Μαγειρική του Αγίου Όρους, του μοναχού Επιφάνιου του Μυλοποταμινού (εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες 2008).

περισσότερα

Βλάχικο αρνί (φαγητό της στάνης)

Βλάχικο αρνί (φαγητό της στάνης)

Στα βορειοδυτικά μέρη της χώρας μας κάθε είδους κρεατικό, είτε πρόκειται για κοτόπουλο είτε για γευστικούς κεφτέδες είτε για αρνί και γίδα, μαγειρεύεται σε σάλτσες που έχουν βάση τους το πεντανόστιμο,

περισσότερα

Καβουρμάς με πατάτες

Καβουρμάς με πατάτες

Ο καβουρμάς με πατάτες είναι ένας παραδοσιακός συνδυασμός. Το πιάτο αυτό είναι πολύ ωραίο για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

περισσότερα

Κοτόσουπα με σιρόν

Κοτόσουπα με σιρόν

Αυτή η συνταγή αντλεί την έμπνευσή της από ένα παραδοσιακό ποντιακό πιάτο. Η σφραγίδα των Ποντίων στη μαγειρική της Βόρειας Ελλάδας είναι ανεξίτηλη και πολλά εργαστήρια μικρά και μεγάλα έχουν εμφανιστεί γύρω από τη Θεσσαλονίκη

περισσότερα

Κουνέλι μαγειρευτό με μέλι

Κουνέλι μαγειρευτό με μέλι

Το πεντανόστιμο αυτό πιάτο ζεσταίνει τη ψυχή.

περισσότερα

Κυπρίνος γεμιστός με κρεμμύδια και πάπρικα

Κυπρίνος γεμιστός με κρεμμύδια και πάπρικα

Ο κυπρίνος (γριβάδι) είναι ένα υπέροχο ψάρι του γλυκού νερού της Βόρειας Ελλάδας. Το βρίσκουμε σε κάθε είδους πιάτα, από μαγειρευτά μέχρι στο φούρνο και σε σούπες. Το πιάτο αυτό βασίζεται σε μια παραδοσιακή ντόπια συνταγή

περισσότερα

Μάντζα

Μάντζα

Μάντζα ή μάντζια είναι το όνομα για το μαγειρευτό φαγητό σε ορισμένες τοπικές διαλέκτους της Βόρειας Ελλάδας, ιδιαίτερα στην κεντρική Μακεδονία και λίγο πιο βόρεια και δυτικά, προς τις Πρέσπες

περισσότερα

Μύδια Πιερίας με τραχανά και μπούκοβο

Μύδια Πιερίας με τραχανά και μπούκοβο

Σε αυτή τη συνταγή συνυφαίνονται δύο τοπικές παραδόσεις: τα μύδια, η καλλιέργεια των οποίων είναι σημαντική επιχείρηση στα παράλια της Πιερίας, και την τραχανόσουπα, ένα από τα πιο ευχάριστα πιάτα της

περισσότερα

Ντολμαδάκια σε σάλτσα ντομάτας

Ντολμαδάκια σε σάλτσα ντομάτας

Τα αμπελόφυλλα εξελίσσονται σε βιοτεχνία, καθώς οι παραγωγοί εκμεταλλεύονται πλέον το πλήρες δυναμικό των αμπελιών και όχι μόνο τα σταφύλια.

περισσότερα

Πέστροφα Τίνγκα

Πέστροφα Τίνγκα

Στα ορμητικά ποτάμια, ρυάκια και λίμνες της Βόρειας Ελλάδας, από την Ήπειρο στα δυτικά μέχρι τη Θράκη στα ανατολικά, αφθονούσαν πλάσματα του γλυκού νερού όπως πέστροφες,

περισσότερα

Πίτα με γλυκιά κολοκύθα και φέτα

Πίτα με γλυκιά κολοκύθα και φέτα

Το σπιτικό αυτό πιάτο αποτελούσε το τυπικό κυριακάτικο γεύμα

περισσότερα

Ριζότο με πράσο, κρόκο Κοζάνης και κασέρι

Ριζότο με πράσο, κρόκο Κοζάνης και κασέρι

Τα πιάτα με ρύζι και πράσα αφθονούν στη Μακεδονία, μια και τα πράσα αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά λαχανικά της περιοχής.

περισσότερα

Σαλάτα με ρόκα, ακτινίδια, φουντούκια και μανούρι

Σαλάτα με ρόκα, ακτινίδια, φουντούκια και μανούρι

Ήθελα να βρω ένα τρόπο για να εντάξω ένα από τα πιο σημαντικά φρούτα της περιοχής, το ακτινίδιο, σε ένα πιάτο που δεν θα ήταν επιδόρπιο. Έχω δει το ακτινίδιο να χρησιμοποιείται για τις όξινες ιδιότητές του σε μερικές ασυνήθιστες παρασκευές, όπως αντί για λεμόνι σε ψαρόσουπες, ένα τέχνασμα

περισσότερα

Φασόλια γίγαντες με ψητές πιπεριές και παστουρμά

Φασόλια γίγαντες με ψητές πιπεριές και παστουρμά

Η Καστοριά, στην καρδιά της περιοχής των Λιμνών, είναι ο κατεξοχήν τόπος των φασολιών. Πράγματι, πολλά φασόλια προστατευόμενης ένδειξης καλλιεργούνται εδώ.

περισσότερα

Χτυπητή

Χτυπητή

Η χτυπητή με την χαρακτηριστική πικάντικη γεύση της, είναι ίσως ο πιο δημοφιλής μεζές στη Βόρεια Ελλάδα και δεν λείπει από καμιά ταβέρνα.

περισσότερα

Εγγραφή στο Newsletter